Sydstranden 1933...................Webmaster: Dines Bogø

Sydstranden: Generelt

Hvornår blev der taget luftfoto af Dragør? Allerede tidligt i luftfartens barndom fandt man på at tage et kamera med i et fly?

Der blev taget en del fotos og enkelte film. Tidligere var det ellers noget der kun foregik fra luftballoner.

Dragør kan med sikkerhed ses på luftfotos fra 1926, men måske dukker der noget ældre op en dag?

Sydstranden 1933 - Dines Bogø
Som vi kender Dragør fra luften i nyere tid. Men sådan har det ikke altid set ud. Foto: Dragør Kommune

Det er ikke kun Hærens Flyvetropper, der lavede lodret- og skråoptagelser. Mange private firmaer havde specialiseret sig i luftoptagelser. Enten det nu var fotos af en del af en by, villakvarterer eller slægtsgården.

Repræsentanter fra firmaerne præsenterede optagelserne på landjorden og man kunne mod ekstrabetaling få sit sort/hvide foto håndkoloreret.

Man kunne også få et foto forskønnet (datidens Photoshop). F.eks. hvis hele gårdspladsen var fyldt med vasketøj eller en mark skulle have en bestemt farve o.l.

Sydstranden 1933 - Dines Bogø
Sommeren 1933. Dragør Sydstrand set mod Dragør gl. by, havn og fort. Tryk på foto og se gengivelsen i stort format. (Foto: Det Kgl. Bibliotek).Dragør Sydstrand


Der tales meget om turister i Dragør. Men kigger man på et foto fra 1933 vil man opdage, at hele Sydstranden var fyldt med turister. Måske betydelig flere end de ca. 2.000, der boede i Dragør?

I sommeren 1933 åbnede arkitekt Arne Jacobsens store flotte Badeetablissement lige syd for Dragør By. Langs Sydstranden var der desuden flere teltlejre og mange, der bare havde slået telt op i strandkanten.

På et tidspunkt var der forslag om at Arne Jacobsen skulle have ligget, hvor Strandparken senere blev opført i 1959. Men det var for langt for langt væk fra "alting", specielt Dragør Jernbanestation.

Man ser en lang badebro (halvejs til Sverige). Der er Poul Sanders badeanstalt, der i 1932-33 blev flyttet fra Rønne Allé til et renere område. Året efter i 1934 blev Dragør Søbad flyttet til den placering vi kender i dag.

Der er mange telte i området ved Sylten, men der er også en del ved Sdr. Tangvej, hvor man også ser lagner o.l., der er lagt til blegning.

De to "Skorstenfejerhuse" på Engvej 71-73 ses tydeligt. Omtalt i tre artikler her.

Man tog selvfølgelig til Dragør gl. by for at handle, men hos familien Strøbæk kunne man også dengang købe grøntsager m.v. Det foregik fra villakælderen på Lundegårds Strandvej 2 (ses skråt over for Krudthus VI).

Først i sommeren 1936 blev det første meget lille "Sydstrandscenter" opført på Krudttårnsvej 8. Primært til betjening af sommergæster og da Sydstranden blev udbygget med fastboende blev nuværende ejendom opført 1962-65.

I ældre tid havde man i skolen af og til "Anskuelsesundervisning". Læreren viste nogle plancher og så skulle eleverne fortælle, hvad de så og lave en lille fortælling om det.

Man kunne i dag f.eks. vise eleverne et stort luftfoto.

Lidt om Dragørs historie set fra luften og mange ville kunne sige, at på den og mark bor jeg i dag.

Hvor er "Den høje vej"? Har den ikke altid været der o.s.v. Nej hvor sjovt. Dragør Stadion er anlagt og der var tre "tennisbaner". Se hvor lille havnen er!

Man kunne blive ved.