Guldet på Dragør Fort D. Bogø Webmaster: Dines Bogø

Dragør Fort - generelt ... Dines Bogø ... Nyere artikel om Fort Knox



Dragør Fort fik i tresserne tilnavnet "Fort Knox". I "Fort Knox" i USA opbevares landets guldreserver, men det var ikke danske guldreserver, der blev opbevaret i Dragør.

Forklaringen var, at Den Kongelige Mønt havde lånt nogle rum til opbevaring af de 1 og 2 "krone guld-mønter" der blev inddraget og erstattet af "sølv-mønter".

Den Kongelige Mønt lånte fra 1959-1960 flere lokaler på fortet i ca. 7 år. Ofte blev også nyfremstillede mønter (1 kr. fra 1960) bragt direkte til fortet i Nationalbankens anonyme varevogne. Mønterne lå i store sække.


2002. Det var her "guldet" lå. Måske kan man stadig finde lidt "guldstøv" i et hjørne i et rum?

De lokaler på fortet man havde lånt var så fugtige at sækkene af og til gik i stykker. Da mønterne skulle hentes til omsmeltning måtte man derfor skovle mønterne op.

Den Kongelige Mønt havde ikke selv kapacitet til omsmeltningen, så mønterne blev i de fleste tilfælde bragt til firmaet Paul Bergsøe i Glostrup, hvor medarbejdere fra "Mønten" overvågede at alle vognlæs blev omsmeltet.



Jørgen Sømod oplyser om de omtalte mønter:

De gule 1 og 2 kroner var af samme legering, som de nuværende 10 og 20 kroner, en legering, som indførtes i 1924 og som består af 92% kobber, 6 % aluminium og 2% nikkel. Legeringen kaldes aluminiumbronce. De hvide mønter både dengang og nu indførtes i 1920 og består af 75% kobber og 25 % nikkel. Den kaldes kobbernikkel. Nikkel er så stærkt farvende metal, at det røde kobbers farve ganske forsvinder.