På besøg hos Inger Møller Jensen (nov.-dec. 2018). DB .Webmaster: Dines Bogø

Sydamager: Generelt

Det er altid en fornøjelse at tale med nogen i en "fornuftig alder". Dines Bogø har været en tur forbi Inger Møller Jensen på Øresunds Allé og her får vi et indblik en et langt liv med en spændende historie.

Inger Møller Jensen er født på Frederiksberg i 1925. Begyndte at komme til Dragør fra 1932. Mødte Erik Møller Jensen (senere storkøbmand) i 1945 og de blev gift 1948.

På besøg hos Inger Møller Jensen - Dines Bogø
2015: Inger Møller Jensen. (Arkivfoto)

Fra besøget den 29. november 2018 i hjemmet på Øresunds Allé fortæller Inger Møller Jensen.



De yngre år


Vi boede på Frederiksberg. Min far var i 55 år hos C. Olesen (en gros tæpper) på Højbro Plads. Jeg gik på Lollandsvejens Skole og efterfølgende i Nørre Gymnasium i Gartnergade. Afsluttende med matematisk studentereksamen.

Du må være blevet feteret i den matematiske klasse?

Nej på det tidspunkt var det en ren pigeskole. Når der skulle festes, blev drenge inviteret fra det nærliggende Efterslægtens Gymnasium.

Min farfar, der var grønthandler, havde forbindelse til flere gartnere i Store Magleby. Vi boede i 1931 til leje hos frk. Raben på Solvænget på Sydstranden.

Jeg fik rulleskøjter den sommer til fødselsdag. Heldigvis var der ved sommerhuset en garage med cementgulv, hvor jeg kunne øve mig. Grusvejene i området ved Krudttårnsvej var ikke rigtig anvendelig til rulleskøjter.



Sommerhuset på Hollændervænget 18


Gartner Gall havde en stor grund mellem Hollændervænget og Lundegårds Strandvej. Mine forældre købte ¼ af grunden i 1932. Det er Hollændervænget 18, hvor de byggede sommerhuset, som mine forældre havde til 1971.

Vi kørte med sporvogn linie 2 fra Frederiksberg til endestationen ved Sundby Remise. Herfra fortsatte vi med Amagerbanens omnibus til Kirkevej i Dragør.

Ned ad Slørvej hen ad Lundevej, Lundegårds Strandvej til Hollændervænget. Senere kom der fast rutebil ad Krudttårnsvej.

Kan du huske, at der en kort overgang før krigen var rutebil fra Dragør Station til Krudttårnsvej?

Nej fra krigens tid husker jeg, at vi gik Algang fra Dragør Station via Engvej, Krudttårnsvej, hvor der var dybe grøfte på hver side til Fælledvej og retur.

Kaj Mathiasen fra Maglevænget, der var formand for sammenslutningen "Sydstrandens Fremme" tog initiativ til etablering af et vandværk, boldbaner mellem Borgervænget og Skippervænget og der blev anlagt en badebro.

Jeg spillede håndbold dengang og inden badebroen kom, badede vi ved stranden, hvor Sylten ligger.

Lidt nordligere på Hollændervænget boede Bodil og Aage Fich (kirkegårdsinspektør) og deres fire børn. Skuespilleren Charlotte Fich er datter af sønnen Mogens.

Så har du kendt familien Strøbæk, der havde forretning på Krudttårnsvej? Først i deres villa på hjørnet af Lundegårds Strandvej senere i en mindre bygning, som blev erstattet af den første del af Sydstrandscentret i 1963.

Jeg kan ikke huske, at de solgte varer fra villaen, men den lille bygning, der blev revet ned i 1962, husker jeg meget tydelig. Det var entreprenør Dirk Svendsen Strøbæk, der gravede brønden til os i sommerhuset.

Man kunne også få bragt varer ud af købmand Louis Petersen fra Kongevejen. Han måtte ikke sælge ud over det bestilte fra vognen.



Befrielsen


Var familien i sommerhuset i Dragør på befrielsesdagen 4. maj 1945?

Vi var alle år i Dragør under Besættelsen, men var endnu ikke flyttet på landet. Jeg husker, at jeg var med til at modtage de britiske tropper, da de kom til København. Jeg stod ved Frederiksberg Runddel og vinkede.

Det havde taget noget tid, da de britiske tropper skulle hyldes i alle de byer de passerede fra grænsen op gennem Jylland, over Fyn hen over Sjælland ad hovedvej A1.

Kortegen holdt pause ved Den franske Skole, inden de fortsatte ad Frydendalsvej, Vesterbrogade til Kgs. Nytorv over Rådhuspladsen, hvor jublen var overvældende.

Vi havde jo britiske tropper i Dragør. Både i lufthaven, på hotellerne og i lejre. Soldaterne blev venligt modtaget overalt. De var med til fester og den 15. juni 1945 var der arrangeret en fodboldkamp mellem lokale og "englænderne".



Forlovelse og bryllup


Jeg kan ikke huske, hvem der vandt den dag, men om aftenen blev flere af pigerne inviteret med til fest i det nye klubhus på Engvej. Her mødte jeg Erik (1924-1998).

På besøg hos Inger Møller Jensen - Dines Bogø
Ca. 1945. Familien på Fristrands Allé 4. Fra venstre øverst. Tage Raymond Jensen (1917), Erik Møller Jensen (1924), Arne Ingerslew Jensen (1922), Frede Juul Jensen (1912). Fra venstre nederst. Laurids Sørensen Jensen (1890), Svend Lanner Jensen (1926), Werner Strandgaard Jensen (1927), Karen Møllers Jensen (1895). (Privatfoto)

Erik familie boede på Fristrands Allé 4. Hans forældre Karen Møller født Rasmussen og Laurids Sørensen Jensen kom fra Strynø. De havde seks sønner. Faderen var lokofører ved Amagerbanen og børnene blev ofte kaldt "Rosinerne".

For at få en lejlighed blev vi gift. Det foregik den 22. august 1948 i Sankt Thomas Kirke på Rolighedsvej. Middag blev holdt i Allégade 10. Så var vi klar til at flytte ind i helt ny 1½ værelse i "Lo og Lade" på E.C. Hammers Vej i Dragør.

På besøg hos Inger Møller Jensen - Dines Bogø
22. august 1948. Nygifte Inger Jensen og Erik Møller Jensen. (Privatfoto)



Forretninger og villa


Jeg er uddannet som hospitalslaborant, men da Erik åbnede sin første købmandsforretning på Amagerbrogade 250 i 1950, gik der ikke lang tid, før jeg også var med. Vi flyttede til Sundby i den ejendom, hvor forretning lå.

Vi købte den ene af Henri Thorsens sommerhusgrunde, nuværende Øresunds Allé 79. Her byggede vi et sommerhus i gasbeton i 1954. Det ombyggede vi til helårshus i 1961 med en ekstra udbygning af stuen tre år senere.

Da jordvoldene ved Jægervej på Ane Svendsen skulle fjernes fik vi tilbudt noget jord. Erik og hans brødre knoklede og i dag ligger jorden ud mod vejen. Senere fik lavet sikring mod nord efter, at der i 1986 og 1988 havde vand i haven og huset.

Den jord du nævner, må have en af de tre felthangarer (jordanlæg, ofte kaldet flyverskjul), som Luftwaffe havde lavet i området ved Jægervej / Markvænget i 1944.

I 1964 åbnede vi Supermarkedet i Dragør på Krudttårnsvej, hvor det stadig ligger.

På besøg hos Inger Møller Jensen - Dines Bogø
Ca. 1970. Møller Jensens Supermarked, Krudttårnsvej 171. (Foto. T. Plutzek).

I perioden 1970 udvidede vi med forretninger i Valby, Roskilde, Mosede, Kbh.V., Lyngby, Holte og Jyllinge. I 1979 åbnede vi også Minimarked i Søvang. Det var svært, da omsætningen ikke var stor nok. Medens vi byggede, havde vi forretning i den tidl. købmandsbutik på Birkevej.

I bogen "Historiske Huse" i Dragør kan man se, at I også havde købmandsbutikken på Kongevejen 6 i fem år inden Jørgen Clausen lavede Radio- Tv forretning i lokalerne i 1974.

Ja købmand Gustav Wieder lejede forretningen. Vi har aldrig selv haft forretning der.



Andre aktiviteter


I 1980 løb vi ind i problemer. Finanskrisen bevirkede, at vi ikke kunne låne og det endte med, at vi måtte afhænde forretningerne på Sjælland, men beholdt de to i Dragør.

På et tidspunkt var vi partnere i Dragør Strandhotel og Søpavillonen i København. Det var bl.a. sammen med vores venner Gudrun og Børge Bødtker. Vi var også aktive i mange foreninger.

Erik var i Kommunalbestyrelsen 1966-1972. De sidste to år som viceborgmester. Vi har været i Lions i mange år næsten fra starten. Lions stod for meget, bl.a. for fastelavnsridning og bankospil. Vi sejlede også meget i Danmark. Først med sejlbåd, senere havde vi mange forskellige motorbåde. Bådene hed "Rosinen". Der var også "Nøgleklubben" i Færgegården på Drogdensvej.

Der var flere fester i midten af halvtredserne, da kommunerne blev sammenlagt og Hollænderhallen indviet. I optrådte engang husker jeg?

Vi havde været på ferie i Thailand med Gudrun og Børge Bødtker og da vi kom hjem, lå der en meddelelse om, at man gerne ville have os til at synge friersangen fra 1848 fra syngespillet "En søndag på Amager". Den kendte, hvor Jokum frier til Lisbet. På en betingelse sagde jeg. "Vi skal lave lidt skæg ud af det. Vi vil bytte roller og sådan blev det".

I mere end 60 år har jeg spillede jeg tennis, bl.a. i over 30 år med Lillian Raagaard. Nu nøjes jeg med at spille kort og gå mine daglige ture. Jeg var formand for Dragør Konservative kvindekreds. Gunhild Hoe Larsen var formand i Store Maglebys Kvindekreds. Vores møder blev holdt privat. Vi lånte Kernehuset i Store Magleby og Elisenborg i Dragør, når vi skulle have større arrangementer.



Børnene


Søren Møller Jensen overtog supermarkedet på Sydstranden?

Vi fik børnene Sussie, Søren, Ole og Mette fra 1952 til 1961. Sussie er død. Søren og Ole er nu begge i Meny på Krudttårnsvej og Mette er bioanalytiker.

Hvad skal der ske på Krudttårnsvej?

Det er Strandparken, der ejer bygningen, hvor supermarkedet ligger. Det er bl.a. et spørgsmål om renovering af taget eller ombygning. Vi afventer foreløbigt.

Kan vi mødes igen og kigge historisk på Øresunds Allé?

Selv om vi først flyttede i sommerhuset i 1954 på vejen har jeg talt med mange om ældre tider og Erik havde jeg vejen som sin legeplads og han kunne fortælle meget tilbage fra trediverne.

På besøg hos Inger Møller Jensen - Dines Bogø
21. maj 2017. Nordlige del af Øresunds Allé. Nr. 79 er næstsidste hus på østsiden. (Foto: Kortforsyningen).

På besøg hos Inger Møller Jensen - Dines Bogø
Dragør Nordre Batteri/Skanse. Måske ikke så mærkeligt, at Inger Møller Jensen har fundet kanonkugler i haven. Tilkørslen til det militære anlæg fra 1807 gik hen over nuværende villagrund. På nuværende vej lå en ammunitionsbygning og en mandskabsbygning. (Revideret kort fra bogen "Dengang og Nu. Del 7").